domingo, 20 de março de 2011

Jessica 6: Fun Girl




Benetke, 23. februar 2011


Pocasi srkam espreso na sončen dan blizu železniške postaje St. Luzia in vse ostalo izgublja pomen. Kasneje imam let za Lizbono, kjer je brooklynški bend Hercules&Love Affair zelo priljubljen med LGBTQ populacijo in zasledovalci že odkar se je pojavil njihov prvi single Blind. Razočaranje, ki sili iz besedila komada nekam ven, je pravšnje za čas recesije:

"As a child I knew/that the stars could only get brighter/and we would get closer, get closer.

Now that I'm older/the stars should lie upon my face/and when I find myself alone/I feel like/I am blind. "

Ne, zvezde ne bojo vedno jasneje svetile in naše življenje ne bo boljše kot je- prej nasprotno.


Ni naključje, da je bend nastopil v kozmopolitskem mestu na jugo-vzhodu Evrope le dva dni preden je transeksualna pevka in performerka Nomi Ruiz pristala s svojim drugim bendom Jessica 6 v nekoliko provincialni Ljubljani.

Želim si, da bi lahko z njo(Nomi) debatirala o različnih stvareh, a zanima me predvsem kako je uspel koncert v Luxu, enem izmed najboljših klubov v Evropi. Lociran nekje v pristanišču, razkriva čudovit najtvižn na reko ali pa je to Atlantik? Iz strehe, kjer navadno igra počasen soundtrack, se da celo opazovati nebo polno zvezd.


Koncert v nedolgo nazaj ponovno odprtem Kinu Šiška, legendarnem kinu, ki se je transformiral v cemter urbane kulture s pomočjo arhitektke Apolonije Šušteršič, je bil bolj intimen, po velikosti in pristopu. Presenetljivo sta bila na eventu le dva outirana geja in skupina običajnih osumljenk-lezbičnih aktivistk vseh generacij iz Caféja Open. In to navkljub svetli zvezdi, ki je sijala iz odra aka Nomi Ruiz. Morda je slovenska družba ravnokar v obdobju transfobične tranzicije.


Performens je bil izveden po najvišjih standardih tovrstnega javega nastopanja. Nomi Ruiz ni samo muy bonita, ampak ima tudi globok in zapeljiv ženski glas, ki publiki ne pusti dihati od začetka do konca koncerta. Bend je ostajal v senci, podpiral in reagiral na vsak njen trzljaj. Zvok je manj bicha in mainstream kot H&LA, čeprav ima tisti značilen NY beat, nekoliko underground nekoliko disco, vsekakor zelo poslušljivo in prijetno za ušesa.


Jessica 6- Fun Girl


In potem so bile tiste seksi noge, ki jih je opazil tako ženski kot moški del dvorane, pa najlepše temne oči in perfektno zlikani dolgi lasje, ampak predvsem je šlo za neverjeten prenos energije na publiko. Eden izmed najmočnejših momentov je bil, ko se je ponovno oblekla, tokrat v črno usnjeno jakno s številko 6 na hrbtu, svetlečo črno miniko in črn klobuk, ki jo je naredil še bolj skrivnostno in senzualno. Kljub temu je bilo očitno, da ni vzpostavila interakcije s publiko ali vsaj očesnega kontakta, verjetno je pogrešala fante, ki bi stali in kričali v prvih vrstah. A oni so četali na virtualnih forumih kot običajno.


Resumindo, koncert vreden svojega imena in celo s presežki: noč, ki se je transformirala v nekaj drugega- morda v zvezdno galaksijo- na način kot se je Nomi preobrazila na odru iz človeškega bitja v neko drugo mogočno kreaturo in pustila za seboj vsaj minimalno upanje v boljše čase.

Nestrpno pričakujemo njihovo prvo ploščo. ki bo izšla v kratkem.


Jessica 6- White Horse






Sem comentários:

Enviar um comentário